Tryggel hjälper mig som äldre att känna mig säker i hemmet.

 • Alarm utan knappar (automatiska varningar till vårdgivare och familj)
   

 • Ingen direkt övervakning (granskar elförbrukning, inte rörelse)
   

 • Osynlig (all teknik utom synhåll i källaren eller elskåp)

Michael (76, Limhamn) har nu bott ensam i sin lägenhet i fem år. Han klarar fortfarande av att ta hand om sig själv utan problem. Familjen bor nära, och de träffas regelbundet, men pratar inte i telefon särskilt ofta. Barnbarnet Tor (23, Lund) kommer dock på besök nästan varje vecka.

Jag föll i duschen nyligen, men klarade mig utan några allvarligare skador. Hos doktorn fick jag veta att jag hade tur att det inte var värre, vilket oroade mig lite.
— Michael, 76

Detta fick honom att tänka på att söka hemtjänst eller att skaffa en alarmknapp, men han kom fram till att han inte var gammal nog ännu.

Det kändes inte riktigt helt rätt att ha en massa folk omkring som tar hand om mig.
— Michael, 76

Därför blev han glad och förvånad när Tor berättade om en tjänst som hette Tryggel. Tydligen så gick det att installera utan problem på 15 minuter. Tor förklarade för Michael att Tryggel mäter bruket av elektricitet i hemmet och meddelar familj om inget hade använts under längre tidsperoider.

Jag fick höra om Tryggel genom en vän som också hade äldre släktingar med hälsoproblem. Det lät som ett enkelt sätt att ge kontrollen tillbaka till familjen.
— Tor, 28

Mikael är tacksam för en tjänst som inte inkräktar på hans normala livsrutin. Samtidigt så hjälper Tryggel Michael att känna sig säkrare att om det händer något, så kommer familjen snabbt notifieras att någonting är fel. Och han kan till och med spara pengar och hjälpa miljön genom att förbättra sin elkonsumtion med tjänsten.

Tryggel ger mig möjligheten att erbjuda bättre omsorg.

 Linda vill ägna mer tid att ge sina vårdtagare den omsorg de förtjänar.

Linda vill ägna mer tid att ge sina vårdtagare den omsorg de förtjänar.

 • Tidigare insikter om hälsoproblem (Matvanor, sömnmönster, fallolyckor)

 • Ge bättre vård när det behövs som mest (Bättre översikt om patienters behov)

 • Kom närmare dina patienter (Bättre översikt som komplement till personbesök)

Linda (32, Lund) jobbar som hemsjukvårdare och är ansvarig för förebyggande sjukvård samt ett team av hemsjukvårdare på 10-15 personer. Hon är inte särskilt nöjd med kommunikationen mellan medarbetare. Ibland rapporteras inte problemen av personalen och de delar inte alltid information mellan varandra om vad som har gjorts hos vårdtagare. 

Hon är därför mycket tacksam för Tryggels tjänst, som några av hennes vårdtagare har installerat i hemmet. Informationen hon får hjälper henne att förbättra vården. Ibland kan hon se problem som hon inte annars hade fått reda på förrän det redan blivit för sent att göra någonting åt.

Linda får ett meddelande från Tryggel att det är möjligt att Sylvia (81, Lund), som bor ensam, kan ha problem med näringsintaget. I detalj förklarar meddelandet att över en tidsperiod har köket endast använts under lunchtid. Linda vet att det är då hemtjänsten gör regelbundna besök. Under kvällstid, däremot, är köket sällan i bruk.

Under nästa morgons gruppmöte tar Linda upp Sylvia och hennes matvanor. Personalen berättar att hon har sett lite tröttare ut på senare tid. De bestämmer att hålla extra koll på Sylvia, så väl som att ta reda på hur matsituationen ser ut när de inte är på plats.

Med Tryggel vet jag att allting är okej hemma hos mamma.

 Emma behöver ofta ringa till sin mamma, och får inte alltid svar.

Emma behöver ofta ringa till sin mamma, och får inte alltid svar.

 • Sinnesro (känn dig säker på att dina anhöriga är okej)

 • Enkelt att installera (ingen elektriker behövs)

 • Använd från var som helst (få information direkt i mobilen eller via webbläsare)

Emma (39, Malmö) flyttade nyligen till en stad långt bort från hennes mamma Gertrud (75, Uppsala). De pratar i telefon nästan varje dag. När de inte gör det, är det ofta för att Gertrud inte hör telefonen eller har glömt att ladda batteriet. När detta händer blir Emma ofta väldigt orolig att något har hänt.

Det är inte ovanligt för Emma att behöva försöka ringa i flera timmar innan hon får tag på Gertrud. Gertruds grannar har en nyckel till lägenheten, men Emma känner sig obekväm med att vara beroende av dem för hjälp varje gång det är svårt att få tag på sin mamma. När Emma försöker lösa problemet genom att prata om att skaffa en alarmknapp eller hemtjänst åt Gertrud, slutar det ofta med bråk. Gertrud tycker inte att hon behöver någon makapär eller person som hjälper henne.

En vän berättade om Tryggel för Emma, och det verkade som om denna tjänsten skulle vara hjälpsam för att få ett slut på all orolighet. Hon skulle kunna se att även om Gertrud inte svarade, så fanns det någon aktivitet i hemmet. Emma tog upp diskussionen igen, och tillsammans kunde de komma överens. Det skulle vara bra inte bara för att lösa Emmas problem, men också skulle det kanske hjälpa med elräkningen. De kunde till och med också bestämma hur mycket information tjänsten skulle kunna skicka, vilket övertygade Gertrud.

Någon vecka senare hade Emma problem med att få tag på Gertrud igen. Denna gången tog hon fram appen på mobilen, och såg att köket hade använts den senaste timmen. ”Vad skönt.”, tänkte Emma, ”allt är okej.” Men precis innan hon stängde ner appen, dök en ny notifikation upp om att TV:n hade slagits på, vilket lättade hennes orolighet fullständigt. Hon visste då att Gertrud skulle ringa tillbaka så fort hon såg sitt missade samtal.

Web Statistics